Dezinsecție

Muscă

  • Denumire: Musca de casa (Musca Domestica)
  • Dimensiune: 5-8 mm
  • Culoare: negru
  • Hrana: resturi alimentare, fecale, gunoi, fructe descompuse
  • Zone Preferate: peste tot in lume cu exceptia deserturilor
  • Perioada Activitate: perioada calda

In special vara, ne confruntam cu aparitia mustelor si a gazelor in case, gradini si alte spatii, fiind nu doar deranjante pentru om, dar constituie si un pericol pentru sanatatea sa, intrucat aceste insect sunt purtatoare de diverse boli.

Descrierea mustei de casa

Musca de casa este o insecta cu o lungime de 5-8 mm, avand partea anterioara a corpului de culoare neagra, partea posterioara galbena pe fata inferioara si gri pe fata superioara, iar pe partea din spate are 4 dungi incrucisate. Pe cap are 2 ochi mari si rosii. Corpul sau este in totalitate acoperit de peri. Musca de casa are doar o pereche de aripi pentru zbor, cea de a 2-a ajutand la stabilizarea zborului. Viteza de zbor a mustii este de 7.2 km/ora.
Ca raspandire, gasim muste oriunde in lume, mai putin in regiunile polare, in deserturi si in zonele alpine inalte. Se intalnesc in locuinte (case, apartamente), locuri de depozitare a gunoaielor, grajduri, gradini. Se hraneste cu orice tip de aliment uman, excremente, balegar animal, gunoi, deseuri ori sudoare.

Potentialul daunator al mustelor de casa si al gazelor

Musca este un factor deranjant pentru oameni, cat si un daunator igienic. In etapa de hranire a larvelor, atunci cand isi depune ouale, musca poate contamina alimentele. De asemenea, mustele si alte gaze sunt foarte periculoase pentru oameni deoarece preiau si transporta diversi microbi din locurilor insalubre pe care le frecventeaza, pe care le depun apoi pe alimentele pe care oamenii le consuma. Pot transmite infectii ale pielii si ochilor, boli diareice, tuberculoza, holera, febra tifoida, poliomelita. S-a dovedit stiintific ca musca de casa poate transmite chiar si bacteria Helicobacter Pylori, care poate cauza ulcer. Fiind purtatoare de boli, aceste insect devin un adevarat pericol pentru sanatatea omului si se impune o deratizare.

Combaterea mustelor si a altor gaze
Insecticidele clasice

Modul de actiune al tratamentului cu insecticide este prin contact pe orice fel de suprafata: pereti, iarba, vegetatie. Atunci cand insect atinge suprafata tratata, insecticidul o paralizeaza pe loc, aceasta murind in cel mult 15 minute. Alegerea insecticidului corezpunzator poate fi dificila uneori, iar aplicarea insecticidului este neplacuta din cauza mirosului, dar exista firme specializate pentru desinsectia muste sau alte muste la care se poate apela pentru ajutor.

Insecticidele cu atractant

Tratamentul impotriva mustelor cu insecticid cu atractant sexual si alimentar are un principiu de functionare ce se bazeaza pe atractia sexuala a insectelor sau nevoia acestora de hrana.
Pentru o combatere cat mai eficienta a acestor insecte se recomanda apelarea la o firma specializata in dezinsectia mustelor si a gazelor.

ro_RO