Țânțari
- Denumire: Ţânţarul sau gnatul (Culex pipiens)
- Dimensiune: 3-5 mm
- Culoare: gri – maro
- Hrana: Sange om sau animale
- Zone Preferate: spatii verzi, zone umede, subsoluri cladiri
- Perioada Activitate: Perioada calda – Vara
In special in zilele calduroase de vara, tantarii sunt o sursa de stres major pentru oameni. Bazaie, inteapa si nu ne lasa sa dormim. Putini dintre noi sunt deranjati doar de bazait, majoritatea oamenilor prezinta iritatii la nivelul pielii din cauza intepaturilor. Disconfortul si iritarea pielii, insa, nu sunt cele mai grave aspecte ale prezentei tantarilor, ci bolile pe care acestia le pot transmite.
Informatii despre tantari
Exista 2700 de specii, dintre care 100 sunt periculoase pentru sanatatea omului. Tantarii sunt insecte adaptate mediului urban, care traiesc si se inmultesc in apropierea apelor. Un habitat propice pentru aceste insecte este apa care a stagnat cel putin 3 zile, dar exista specii pentru care sunt suficiente cantitati minime de apa pentru a se inmulti. Durata tantarilor de viata variaza de la o specie la alta si depinde de doi factori de mediu: umiditatea si temperatura. Un ciclu de viata este format din ou, larva, pupa si stadii adulte. Femelele sunt cele care se hranesc cu sangele oamenilor/animalelor pe care le inteapa, iar tantarii de sex masculin se alimenteaza cu nectarul plantelor.
Ce boli provoaca intepatura tantarilor?
Conform statisticilor efectuate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in fiecare an, in intreaga lume, aproximativ 1 milion de persoane mor din cauza tantarilor si alte 500 de milioane se imbolnavesc de boli grave, precum: malaria, febra galbena, febra West Nile, febra Dengue, filariozalimfatica, encefalita etc. Majoritatea cazurilor provin din zonele tropicale, unde tantarii sunt prezenti pe toata perioada anului, datorita climei, insa nici Romania nu este in afara pericolului. Anual sunt inregistrate infestari si chiar decese din cauza bolilor transmise de tantari. De exemplu, anul acesta, virusul West Nile a cauzat doua decese in tara noastra.
De ce este nevoie de servicii profesionale de dezinsectie tantari?
Chiar daca avem de-a face cu niste insecte mici, aparent inofensive, complicatiile generate de intepaturile lor pot fi foarte grave, motiv pentru care se impune o interventie serioasa. Dezinsectia efectuata de o firma specializata este singura modalitate eficienta prin care se pot distruge tantarii, purtatori de boli si generatori de stres.
Substantele insecticide folosite in procedeul de dezinsectie sunt profesionale, conform listei produselor pesticide intocmite de Ministerul Sanatatii si avizate de profilaxia sanitar-umana, de aceea ele nu pot fi achizitionate din magazine, ci doar de catre firmele specializate. Compania noastra vine in sprijinul dumneavoastra cu insecticide profesionale si echipamente speciale, garantand confortul mult asteptat.