Furnică
- Denumire: Furnicile din familia Camponotus sp.
- Dimensiune: 6-14 mm
- Culoare: maro, rosu, negru
- Hrana: resturi alimentare, alte insecte, resturi vegetative
- Zone Preferate: spatii verzi
- Perioada Activitate: Perioada calda (primavara – vara – toamna)
Descrierea furnicilor
Furnicile sunt insecte mici, cu o morfologiea parte, avand antene indoite si un abdomen crestat ce alcatuiesc un mijloc ingust. Capul, toracele si abdomenul sunt segmente distincte ale corpului. Au 6 picioare, iar fiecare picior are cate 3 articulatii. Picioarele lor sunt foarte puternice, prin urmare pot alerga extrem de repede. Sunt dotate cu antene pe care le folosesc atat pentru atingere cat si pentru a mirosi. Furnicile au capacitatea de a ridica o greutate de 20 de ori mai mare decat propriul corp.
Furnicile nu fac parte din categoria daunatorilor, dar prezenta lor in numar mare este suparatoare si uneori poate cauza probleme – atunci cand foreaza in cladiri in cautare de alimente sau apa si atunci cand isi construiesc cuiburi in casa ori gradina – cazuri care necesita interventia unei echipe de dezinsectie.
Tratamentele impotriva furnicilor
Exista doua tipuri de tratamente impotriva furnicilor: cu actiune imediata, dar cu efect de scurta durata, si cu actiune in timp, dar care determina exterminarea furnicilor . Solicitati asistenta de la o firma profesionala de dezinsectie furnici, pentru a identifica cea mai potrivita solutie de eliminarea a furnicilor din spatiul afectat.
Primul tratament impotriva furnicilor, cu rezultate imediate, folosit atat la interior, cat si la exterior, este pulverizarea insecticidului de contact pe traseul furnicilor, precum si pe suprafetele unde se doreste protejarea de furnici. Rezultatele pot fi imediate daca administrarea solutiei se face conform procedurilor de dezinsectie stabilite de Ministerul Sanatatii si al Mediului in conditii de siguranta pentru sanatate. Echipa de dezinsectie trebuie sa se asigure de oprirea invaziei de furnici prin verificarea periodica a locului infestat, pentru a inlatura definitiv furnicile si a actiona direct asupra musuroiului. Se recomanda pentru spatiile inchise unde nu se afla copii si/sau animale de companie folosirea de metode mai agresive cu solutii mai concentrate si localizate.
Insecticidele au rolul care au rolul de a atrage populatiile de furnici si sunt eficiente daca sunt folosite corect. Furnicile transporta insecticidul in habitatul lor si intr-un timp foarte scurt toata populatia activa este contaminata si va scadea pana la 20% zilnic, urmand ca in 1-2 saptamani de la aplicarea solutiei cu insecticid, sa se obtina exterminarea coloniei in intregime. Solutiile de tip insecticid sunt reglementate si pot fi folosite doar de personal calificat.
Pentru spatiile inchise unde nu se afla copii si/sau animale de companie se recomanda solutii concentrate si localizate, administrate conform unor reguli stricte, de obicei de firme specializate de dezinsectie.
Pentru siguranta dumneavoastra si a animalelor de companie, daca va petreceti timpul in zone verzi, pentru a preveni muscaturile de capuse si implicatiile grave ale bolilor transmise de acestea, este indicat sa ne apelati pentru o interventie de deratizare capuse.